Zupa serowa i nie tylko, czyli 3 przepisy dla miłośników sera
Smakosze sera maja obecnie ogromne pole do popisu, gdyż na świecie istnieje kilka tysięcy rodzajów tego niezwykle smacznego i cennego w składniki odżywcze produktu. Sery nadają się zarówno do kanapek, pizzy, i zapiekanek, jak i jako składniki zupy serowej czy różnego rodzaju farszy. Sprawdź 3 przepisy, które pokocha każdy wielbiciel serów!
Pysznie i zdrowo, czyli serowo
Ser słusznie cieszy się opinią produktu żywnościowego bogatego w dobrze przyswajalne białko i wapń, a te są niezbędne dla utrzymania mocnych kości i zdrowych zębów. Wyróżnia się sery twarogowe oraz podpuszczkowe, a w zależności od zastosowanej technologii, można otrzymać w nich pożądaną, procentową zawartość tłuszczu. Zgodnie z indywidualnymi preferencjami delektować się można całym spektrum rodzajów serów: serami świeżymi, miękkimi, półtwardymi, twardymi, topionymi czy pleśniowymi, a używać ich do niezliczonego wachlarza potraw – zupy serowej, pizzy, tostów, zapiekanek, makaronów, sałatek i wielu, wielu innych!
Zupa serowa z dodatkiem grzanek i aksamitnej kremówki
Kremowa zupa serowa to szybkie i wyjątkowo smaczne danie, które zapewni zastrzyk energii i zagwarantuje na długo uczucie sytości.
Składniki:
- 200 g sera cheddar,
- 2 żółtka,
- 250 ml kremówki,
- 2 ziemniaki,
- 0,5 l bulionu drobiowego,
- 2 łyżki oliwy,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- koperek,
- duża cebula,
- sól i pieprz do smaku.
Składniki na grzanki:
- kromka żytniego chleba,
- czosnek,
- łyżka masła.
Przygotowanie:
Starty na dużych oczkach ser przekładamy do małego garnka, dodajemy kremówkę i odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie kroimy ziemniaki w cienkie plasterki. Następnie lekko podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i wrzucamy ją do jednego garnka z ziemniakami, po czym całość solimy i pieprzymy, zalewamy bulionem i gotujemy aż do zmięknięcia ziemniaków.
W celu przygotowania grzanek kroimy kromkę w kostkę i rumienimy ją na suchej patelni, po czym dodajemy masło i posiekany czosnek. Całość mieszamy aż grzanki nie wsiąkną całego tłuszczu, po czym zdejmujemy je z patelni.
Ser i śmietankę gotujemy na parze aż do rozpuszczenia sera i połączenia z kremówką, po czym przelewamy gotową masę do gorącego bulionu. Całość blendujemy na gładką masę tak, by powstała zupa serowa, gotujemy jeszcze przez minutę, po czym zdejmujemy z gazu i wbijamy żółtko. Do zupy serowej dodajemy grzanki, a całość posypujemy koperkiem.
Spaghetti cztery sery – dla miłośników serów i… włoskiej kuchni
Spaghetti to ikona kuchni włoskiej. Do jego przyrządzenia powinniśmy użyć makaronu najwyższej jakości i ugotować go al dente, czyli tak, jak zrobiłby to rodowity Włoch.
Składniki:
- 80 g sera gorgonzoli dolce,
- 80 g parmezanu,
- 80 g sera taleggio,
- 80 g ementalera,
- 200 ml mleka,
- 50 ml kremówki,
- 400 g makaronu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Parmezan i ementaler ścieramy na tarce, a gorgonzolę i taleggio kroimy w kostkę. Podgrzewamy w rondelku mleko ze śmietaną i dodajemy sery. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia się serów, nie doprowadzając do zagotowania. Następnie doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy odsączony makaron ugotowany al dente i mieszamy z powstałym sosem.
Ziemniaki faszerowane serami – mała przekąska, dająca wiele energii
Ziemniaki faszerowane masą serową z dodatkiem boczku to, jak może się wydawać, niewielka i niepozorna przekąska. Jednak jako danie węglowodanowo-białkowe na długo zapewni uczucie sytości, a idealnie sprawdzi się np. jako posiłek po treningu.
Składniki:
- 8 średnich ziemniaków,
- ser żółty,
- mozzarella,
- szczypiorek,
- boczek,
- cebula.
Przygotowanie:
Obrane ziemniaki dzielimy na połówki i gotujemy, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie delikatnie wybieramy środki ziemniaków do osobnej miseczki.
W celu przygotowania farszu kroimy boczek w kostkę i wrzucamy na patelnię, po czym dodajemy cebulę. W międzyczasie do miski wrzucamy ser mozzarella z pulpą ziemniaczaną i dodajemy do tego boczek z cebulką, po czym doprawiamy do smaku i blendujemy. Farsz wkładamy na ziemniaki i posypujemy serem żółtym. Całość wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.
Zobacz także:
Moda ślubna i najnowsze trendy