Lifestyle 09.02.2017

Zupa serowa i nie tylko, czyli 3 przepisy dla miłośników sera

Smakosze sera maja obecnie ogromne pole do popisu, gdyż na świecie istnieje kilka tysięcy rodzajów tego niezwykle smacznego i cennego w składniki odżywcze produktu. Sery nadają się zarówno do kanapek, pizzy, i zapiekanek, jak i jako składniki zupy serowej czy różnego rodzaju farszy. Sprawdź 3 przepisy, które pokocha każdy wielbiciel serów!

Pysznie i zdrowo, czyli serowo

Ser słusznie cieszy się opinią produktu żywnościowego bogatego w dobrze przyswajalne białko i wapń, a te są niezbędne dla utrzymania mocnych kości i zdrowych zębów. Wyróżnia się sery twarogowe oraz podpuszczkowe, a w zależności od zastosowanej technologii, można otrzymać w nich pożądaną, procentową zawartość tłuszczu. Zgodnie z indywidualnymi preferencjami delektować się można całym spektrum rodzajów serów: serami świeżymi, miękkimi, półtwardymi, twardymi, topionymi czy pleśniowymi, a używać ich do niezliczonego wachlarza potraw – zupy serowej, pizzy, tostów, zapiekanek, makaronów, sałatek i wielu, wielu innych!

Zupa serowa z dodatkiem grzanek i aksamitnej kremówki

Kremowa zupa serowa to szybkie i wyjątkowo smaczne danie, które zapewni zastrzyk energii i zagwarantuje na długo uczucie sytości.

Składniki:

  • 200 g sera cheddar,
  • 2 żółtka,
  • 250 ml kremówki,
  • 2 ziemniaki,
  • 0,5 l bulionu drobiowego,
  • 2 łyżki oliwy,
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • koperek,
  • duża cebula,
  • sól i pieprz do smaku.

Składniki na grzanki:

  • kromka żytniego chleba,
  • czosnek,
  • łyżka masła.

Przygotowanie:

Starty na dużych oczkach ser przekładamy do małego garnka, dodajemy kremówkę i odstawiamy na kilka minut. W międzyczasie kroimy ziemniaki w cienkie plasterki. Następnie lekko podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i wrzucamy ją do jednego garnka z ziemniakami, po czym całość solimy i pieprzymy, zalewamy bulionem i gotujemy aż do zmięknięcia ziemniaków.

W celu przygotowania grzanek kroimy kromkę w kostkę i rumienimy ją na suchej patelni, po czym dodajemy masło i posiekany czosnek. Całość mieszamy aż grzanki nie wsiąkną całego tłuszczu, po czym zdejmujemy je z patelni.

Ser i śmietankę gotujemy na parze aż do rozpuszczenia sera i połączenia z kremówką, po czym przelewamy gotową masę do gorącego bulionu. Całość blendujemy na gładką masę tak, by powstała zupa serowa, gotujemy jeszcze przez minutę, po czym zdejmujemy z gazu i wbijamy żółtko. Do zupy serowej dodajemy grzanki, a całość posypujemy koperkiem.

Spaghetti cztery sery – dla miłośników serów i… włoskiej kuchni

Spaghetti to ikona kuchni włoskiej. Do jego przyrządzenia powinniśmy użyć makaronu najwyższej jakości i ugotować go al dente, czyli tak, jak zrobiłby to rodowity Włoch.

Składniki:

  • 80 g sera gorgonzoli dolce,
  • 80 g parmezanu,
  • 80 g sera taleggio,
  • 80 g ementalera,
  • 200 ml mleka,
  • 50 ml kremówki,
  • 400 g makaronu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Parmezan i ementaler ścieramy na tarce, a gorgonzolę i taleggio kroimy w kostkę. Podgrzewamy w rondelku mleko ze śmietaną i dodajemy sery. Całość mieszamy aż do rozpuszczenia się serów, nie doprowadzając do zagotowania. Następnie doprawiamy do smaku. Na koniec dodajemy odsączony makaron ugotowany al dente i mieszamy z powstałym sosem.

Ziemniaki faszerowane serami – mała przekąska, dająca wiele energii

Ziemniaki faszerowane masą serową z dodatkiem boczku to, jak może się wydawać, niewielka i niepozorna przekąska. Jednak jako danie węglowodanowo-białkowe na długo zapewni uczucie sytości, a idealnie sprawdzi się np. jako posiłek po treningu.

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków,
  • ser żółty,
  • mozzarella,
  • szczypiorek,
  • boczek,
  • cebula.

Przygotowanie:

Obrane ziemniaki dzielimy na połówki i gotujemy, a następnie pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie delikatnie wybieramy środki ziemniaków do osobnej miseczki.

W celu przygotowania farszu kroimy boczek w kostkę i wrzucamy na patelnię, po czym dodajemy cebulę. W międzyczasie do miski wrzucamy ser mozzarella z pulpą ziemniaczaną i dodajemy do tego boczek z cebulką, po czym doprawiamy do smaku i blendujemy. Farsz wkładamy na ziemniaki i posypujemy serem żółtym. Całość wkładamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C.