Lifestyle 10.10.2017

Zupa krem z dyni – jak urozmaić jej smak?

Jesień to sezon na dynię! Można z niej wyczarować wiele smacznych potraw, a także deserów. Jednym z najbardziej popularnych przyrządzanych z niej dań, jest zupa krem z dyni. Zobacz, jak możesz eksperymentować z jej smakiem.

Zupa krem z dyni w wersji podstawowej – jak ją zrobić?

Aby móc eksperymentować ze smakiem zupy kremu z dyni, najpierw musimy przygotować jej podstawową wersję

 

Składniki:

  • 0,5 kg obranej dyni,
  • 200 g ziemniaków,
  • 200 g cebuli,
  • 30 g masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka sproszkowanej kurkumy,
  • 1 łyżeczka świeżego imbiru,
  • 1 pomidor,
  • 1 ½ szklanki bulionu,
  • 1 szklanka mleka.

Wykonanie:

Obraną dynię oczyszczamy z nasionek. Następnie dynię, ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy na maśle cebulę wraz z czosnkiem. Następnie dodajemy dynię i ziemniaki, po czym zawartość garnka doprawiamy solą, kurkumą i imbirem. Całość smażymy jeszcze przez  kilka minut. Kolejnym krokiem jest wlanie bulionu i zagotowanie go. Po zmniejszeniu ognia, gotujemy zupę przez 10 minut. W międzyczasie kroimy pomidora w kostkę i dodajemy do zupy. Wszystko mieszamy ze sobą i gotujemy przez około 5 minut, aż warzywa staną się miękkie. Na koniec zupę dyniową blendujemy z mlekiem.

 

Jak smakuje dynia i dlaczego warto przełamywać jej smak?

Smak dyni jest uniwersalny i subtelny jednocześnie. Warto w związku z tym przełamać jej smak, w czym niezwykle pomocne są przyprawy. Odpowiednio doprawiona dynia z pewnością uwolni głębię swojego smaku. Na jesień idealnie sprawdzą się przyprawy korzenne i pikantne. Oczywiście nie można zapomnieć o soli i pieprzu, które są w stanie nadać zupie z dyni charakteru.

 

Jak przyprawy zmieniają smak zupy dyniowej?

  • Imbir nada zupie pikanterii, cytrynowo-słodkiej nuty i korzennego aromatu.
  • Gałka muszkatołowa, która jest lekko gorzkawa i ostra, nada zupie głębi smaku.
  • Cynamon i jabłka dodadzą rozkosznej słodyczy.
  • Egzotyczny pieprz cayenne zaostrzy smak.

Jak najbardziej nada się także papryka słodka mielona, dzięki której zupa krem z dyni nabierze intensywnego i jeszcze bardziej apetycznego koloru. Warto także wypróbować połączenie dyni z przyprawą curry.

 

Bawimy się smakiem – jak urozmaicić zupę dyniową?

Zupa krem z dyni jest banalnie prosta w wykonaniu, jednakże warto za każdym razem dodać do niej coś nowego. Wystarczy zmiana składników czy też wprowadzenie jakiegoś dodatku. Ciekawym urozmaiceniem jest orientalna, sojowa pasta miso. Zamiast zwykłego mleka, można dodać mleczko kokosowe. Dodatkiem może być ryż, olej sezamowy czy wędzona papryka w proszku. Do podania można użyć nie tylko natki pietruszki, ale także świeżej kolendry, która ma ziołowo-cytrusowy smak. Sprawdzi się również sok z cytryny czy limonki, a do posypania czarny sezam, nasiona słonecznika bądź popping z amarantusa, czyli coś na wzór dmuchanego ryżu