Lifestyle 19.12.2016

Przyrządź świąteczną zupę rybną w trzech nowych odsłonach!

Zupa rybna to potrawa, której  - w zależności od regionu świata i przepisu - głównymi składnikami są kawałki ryb (świeże lub suszone, słodkowodne lub morskie), jej resztki, owoce morza, wywar z ości lub półprodukty w postaci sosu rybnego bądź bulionu. Zupę rybną można zjeść w niemal każdym zakątku świata - ucha w Rosji, suimono w Japonii, bouillabaisse we Francji, halaszle na Węgrzech oraz zarzuela de mariscon w Hiszpanii. Potrawa ta jest także niezwykle popularna w Polsce - to tradycyjna bożonarodzeniowa zupa, przygotowywana na Wigilię bądź świąteczny obiad. W podstawowej i najbardziej standardowej wersji składa się z warzyw, przypraw i oczywiście ryby, która nadaje jest charakterystyczny smak i zapach. Jednak zupa rybna - wzbogacona ciekawymi i egzotycznymi dodatkami - może nabrać zupełnie odmiennego charakteru. Warto sięgnąć po niestandardowe przepisy i zaskoczyć domowników oraz gości nową odsłoną tradycyjnej potrawy. Sprawdź nasze propozycje!

 

Zupa rybna z makaronowymi nitkami

Tradycyjny przepis na zupę rybną można urozmaicić dodaniem makaronu - na przykład nitek. Ta delikatna modyfikacja nie zmieni charakterystycznego smaku, a będzie pewną ciekawą odmianą.

Składniki:

  • 800 ml wody,
  • 350 g dorsza lub pstrąga,
  • 200 g makaronu nitek,
  • 2 cebule (pokrojone w ćwiartki),
  • włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, połówka selera i połówka pora),
  • przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, koperek i natka pietruszki).

Przygotowanie:

Do garnka z wodą należy dodać wszystkie warzywa oraz przyprawy i tak przygotowany wywar gotować przez godzinę. Po ugotowaniu warzyw trzeba je wyjąć z garnka (aby nie dopuścić do ich rozgotowania) i umieścić w garnku pokrojonego dorsza lub pstrąga. Ryba nie wymaga zbyt dużo czasu, więc po około 20 minutach można już ją wyjąć. W tym czasie należy ugotować makaron (według przepisu podanego na opakowaniu) i razem z rybą ułożyć go na talerzach, a następnie zalać wywarem i udekorować ziołami. Zupa rybna jest gotowa do natychmiastowego podania.

Zupa rybna na wzór meksykański - z pomidorami

Jedną z ciekawszych propozycji podania zupy rybnej jest połączenie jej z krewetkami i pomidorami. Wielu osobom tradycyjna zupa z ryby może nie smakować (ze względu na charakterystyczny zapach i smak), jednakże dodanie do niej krewetek i pomidorów sprawia, iż nabiera delikatnego i nieco słodkiego smaku.

Składniki:

  • 1,5 l wody,
  • 500 g dorsza,
  • 300 g filetów z łososia,
  • 200 g krewetek,
  • 1 puszka pomidorów,
  • warzywa (1 marchewka, 1 cebula, kawałek selera i pora),
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
  • olej do smażenia,
  • 3 kostki bulionu,
  • przyprawy (ziele angielskie, kolorowy pieprz, liść laurowy, lubczyk, suszona papryka, sól).

Przygotowanie:

Przygotowanie zupy jest bardzo proste i zajmuje niewiele czasu. Do garnka z wodą należy dodać przyprawy, pora oraz marchewkę i seler utarte na tarce i gotować przez około 20 minut. W tym samym czasie trzeba pokroić i zeszklić cebulę, obrać i podzielić rybę, oczyścić krewetki, a następnie - wraz z pomidorami z puszki, koncentratem pomidorowym oraz bulionami w kostce - dodać to wszystko do zupy. Tak przygotowaną potrawę należy gotować przez kilka kolejnych minut (aż krewetki będą miękkie) i można ją podawać - najlepiej wygląda i smakuje udekorowana świeżą natką pietruszki.
 

Zupa rybna z dodatkiem ogórka

Inspiracji na podanie zupy rybnej można szukać na całym świecie, gdyż każdy region gotuje ją na swój sposób. Jednym z pomysłów na jej urozmaicenie jest dodanie do niej kiszonego ogórka, który nada zupie wyjątkowego charakteru.

Składniki na wywar:

Wywar powinien składać się z 2 l wody, 1 kg głów i kręgosłupów różnych ryb, 1 marchewki, kawałka selera i pietruszki oraz przypraw (ziela angielskiego, liści laurowych, soli i pieprzu).

Składniki na zupę:

  • 1 filet ryby słodkowodnej,
  • 3 ogórki kiszone,
  • warzywa (2 marchewki, 1 pietruszka, 2 papryki, kawałek selera, 1 pomidor),
  • szklanka przecieru pomidorowego,
  • garść oliwek,
  • kilka marynowanych papryczek,
  • pół szklanki kremówki,
  • słodka i ostra papryka.

Przygotowanie:

Do wcześniej przygotowanego wywaru należy włożyć warzywa (oprócz ogórków) i gotować go przez 20 minut. Po upływie tego czasu dodaje się ogórki kiszone, przecier pomidorowy oraz pokrojoną rybę. Po kolejnych 5 - 10 minutach gotowania należy do zupy wrzucić oliwki i marynowaną paprykę pokrojoną w paseczki, a następnie dodać śmietanę i całość zagotować. Zupę doprawia się papryką (w zależności od upodobań) i podaje z chlebem.