News! 21.09.2015

3 drinki z whisky o bogatej historii

Whisky to alkohol z długoletnią tradycją. Początki jego produkcji szacuje się na czasy Średniowiecza, a wiele receptur drinków, w których whisky stanowi główny składnik powstało już w XVIII i XIX w. Niektóre z nich są mocno związane z wydarzeniami historycznymi, a okoliczności ich powstania są często niezwykle fascynujące. Wśród takich drinków warto wyróżnić drinki Manhattan, Ward 8 oraz Mint Julep.

 

Manhattan

 

Historia drinka Manhattan sięga XIX w. Istnieją dwie teorie dotyczące powstania tego drinka. Pierwsza z nich głosi, że drink został wymyślony w 1846 r. przez nowojorskiego barmana dla "wzmocnienia" jednego z klientów baru, zranionego w pojedynku. Druga z nich zaś, częściej uznawana za prawdziwą, przypisuje natomiast stworzenie tego drinka przez innego nowojorskiego barmana, w lokalu znanym dziś jako "New York's Manhattan Club", aby uczcić wybór na gubernatora Nowego Jorku Samuela J.Tildena. Drinki z whisky na bazie tej receptury szybko zyskały uznanie klienteli i zdobyły tak dużą popularność w Stanach Zjednoczonych, że Manhattan obecnie najlepiej sprzedającym się drinkiem w tym kraju.

 

Receptura drinka Manhattan kształtowała się przez wiele lat. W obecnej wersji wystarczy 50-60 ml whisky lub bourbona, 20-25 ml czerwonego Vermouthu, kilka kropel gorzkiej wódki, kruszony lód i wisienka koktajlowa. Aby przygotować drinka Manhattan, do shakera wypełnionego kruszonym lodem należy dolać whisky, Vermoutha oraz kilka kropel gorzkiej wódki, całość dokładnie mieszając. Następnie, po uprzednim odcedzeniu, drinka należy przelać do kieliszka koktajlowego i przyozdobić wisienką.

 

Ward 8

 

Historia powstania drinka Ward 8 wiąże się z wyborami w stanie Massachussetts w USA w 1898 roku. Drink powstał w jednej z najstarszych restauracji Bostonu Locke-Ober na cześć dostania się do Izby Reprezentantów tego stanu Martin M. Lomasneya z ósmego okręgu wyborczego ("stąd nazwa drinka Ward 8").

 

Do przygotowania drinka Ward 8 potrzeba ok. 50 ml whisky żytniej, 25 ml soku z cytryny, 25 ml soku pomarańczowego oraz 5-10 ml grenadyny. Wszystkie składniki należy wymieszać ze sobą w energiczny sposób shakerze, a następnie przelać do kieliszka koktajlowego. Jako ozdoby drinka można użyć wisienki koktajlowej lub cząstki cytryny.

 

Mint Julep

 

Historia drinka Mint Julep sięga XVIII w. Był on spożywany głównie w południowych stanach USA, a na salony wyniósł go senator Henry Clay z Kentucky, który przekazał recepturę drinka znanemu barowi Round Robin zlokalizowanemu w Waszyngtonie.

 

Do przygotowania tego słodkiego drinka potrzebne jest 50 ml whisky, 4-6 świeżych listków mięty, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka wody, 1 plasterek cytryny oraz kruszony lód. W pierwszej kolejności listki mięty trzeba zgnieść w dłoni i wrzucić do szklanki typu old-fashioned z wodą i cukrem, a następnie zamieszać aż cukier się rozpuści. Po tych czynnościach można dodać kruszony lód i whisky, a całość przyozdobić plasterkiem cytryny.

 

Koktajle z długą i bogatą historią to doskonały wybór zarówno na eleganckie przyjęcie, jak i improwizowaną imprezę tematyczną. Nie bez znaczenia jest też fakt, że ich receptura była udoskonalana – lub przeciwnie, uznawana za idealną – przez długie lata, niewiele jest też osób, które ich nie znają – co czyni z nich uniwersalny i bezpieczny wybór dla początkujących.